Rabu, September 30, 2009

Beraya di kampung. . . .

Menziarahi pusara, Kunjung mengunjung ,berjumpa sanak saudara , bermaaf maafan , nikmati juadah ... itulah yang meriah nya pada hari raya.. Gambar menarik di hari raya:


Hidangan di pagi raya

Maaf lama tak update blog, beraya sakan....ha nak share 2 resepi yang saya masak untuk pagi raya..memang setiap pagi raya resepi ni dah jadi kelaziman

SAMBAL KACANG AYAM ORGANIK CEK YAM

Bahan-bahan:

3 ekor ayam
serbuk kunyit
3 senduk cili giling
garam
gula
asam jawa
sekati kacang tanah ( digoreng dan di tumbuk)
Minyak untuk menumis

Bahan A – di kisar halus

4 labu bawang besar
1 ½ labu bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
6 batang serai

Bahan B – di goreng tanpa minyak dan di tumbuk halus

2 ½ sudu besar jintan manis
2 ½ sudu besar jintan putih

Cara Memasak
1. Tumis bahan A + cili giling sehingga naik bau, masukkan gula sedikit
2. Masukkan air sedikit dan kacang tanah, biar mendidih
3. Masukkan ayam dan tambahkan air lagi jika terlalu pekat,asam jawa dan garam
4. Sedap di makan bersam ketupat atau nasi himpit.

DAGING PALEMBANG CEK YAM



Bahan-bahan

4 kilo daging organik
5 senduk cili giling (dikisar dengan belacan)
2 senduk belacan
gula
asam jawa
2 biji kelapa ( dibuat kerisik)
Minyak untuk menumis
1 botol kicap (cap kipas udang)

Bahan A – di kisar halus

10 labu bawang besar
1 ½ labu bawang putih
3 inci halia
2 inci lengkuas
8 batang serai

Cara Memasak
1. Daging di rebus (dlm pressure cooker lebih cepat) dan di potong tidak terlalu nipis. Air rebusan jangan dibuang.
2. Tumis bahan A + cili giling + belacan sehingga naik bau
3. Masukkan air daging , kicap, asam jawa dan biarkan mendidih sehingga agak pekat .
4. Masukkan daging dan akhir sekali kerisik.
5. Sedap di makan bersama ketupat atau nasi himpit.

Khamis, September 17, 2009

Selamat Hari Raya

Jumaat, September 11, 2009

Stevia


INFO:

Stevia adalah satu daripada 240 spesies herba daripada keluarga bunga matahari (Astereacea). Ia berasal daripada kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika Selatan dan Amerika Tengah, ada yang menyatakan ia berasal dari Paraguay. Selain untuk landskap, stevia digunakan secara meluas sebagai pemanis. Namun, stevia yang biasa digunakan sebagai pemanis ialah daripada spesies rebaudiana.

Ia mula digunakan kaum Red Indian Guarani di Paraguay sejak 1500 tahun lalu sebagai pemanis teh herba dan makanan mereka. Mereka juga menggunakan Stevia sebagai penawar menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar. Uniknya, stevia adalah pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori dan ekstraknya dikatakan 300 kali lebih manis daripada gula biasa.

Nama Saintifik: Stevia rebaudiana
Nama Lain: Teh manis, sweet leaf of Paraguay
Asal: Paraguay
Daun Stevia digunakan dalam cola radix dan kopi diet kerana :
Ia merupakan pemanis semula jadi, sesuai diminum oleh orang berpenyakit seperti pesakit kencing manis
Menurunkan kadar gula dalam darah
Melawaskan kencingMenurunkan tekanan darah
Membunuh bakteria
Membunuh kulat
Membunuh virus
Mengurangkan keradangan
Membantu menurunkan berat badan.

Khamis, Ogos 27, 2009

Kicap Lemak Manis dan Lemak Masin

Alhamdulillah HPA tlah keluarkan kicap ....boleh di beli di mana-mana cawangan HPA.InsyaAllah dengan keluarnya kicap lemak manis dan lemak masin ini akan bertambah lagi produk halal untuk kita...

Ayam Masak Kicap HPA
















Bahan-bahan ( 1-2 orang )

1/2  ekor ayam organik HPA
garam kunyit secukupnya
minyak untuk menggoreng
1 biji bawang besar -hiris nipis
3 ulas bawang putih- mayang
1/2 inci halia- tumbuk kasar
kicap pekat manis HPA secukupnya
1-2 biji merah
1-2 batang cili hijau
Kentang goreng di potong macam wedges
Sos lada hitam

Cara-cara

Potong ayam kecik-kecik dan bersihkan
Lumurkan ayam dengan garam kunyit dan goreng sehingga 2/3 masak. Kemudian ketepikan
Ambik dua sudu besar minyak lebihan goreng ayam tadi. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan cili sampai naik bau.
Kemudian masukkan kicap , sos lada hitam dan ayam. Goreng sampai ayam masak.
Masukkan cili hijau dan cili merah yang telah di hiris ke dalam ayam. Goreng sekejap dan padamkan api. Akhir sekali masukkan kentang yang telah di goreng.
Siap untuk dimakan.

Selasa, Ogos 11, 2009

Khasiat Madu Lebah(A’SAL)


Madu lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu atau manisan lebah ini apabila dicampur dengan air panas boleh mengubati penyakit cirit birit. Sabda Nabi s.a.w., “Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk keperutnya dan sejuta penyakit keluar darinya.” Rasulullah sendiri mengamalkan meminum madu, dengan meminum segelas air yang dicampurkan dengan madu setiap pagi ketika perut kosong. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Madu yang paling berkualiti ialah madu yang dikeluarkan dalam musim bunga (spring), seterusnya dalam musim panas (summer) dan yang kurang berkualiti adalah madu yang dihasilkan dalam musim sejuk (winter).

Khamis, Julai 30, 2009

Roselle untuk demam panas dan selsema




Info tentang Roselle yang mungkin ramai yang tak tau....

Nama saintifik Roselle adalah Hibiscus sabdariffa L, yang merupakan tumbuhan yang amat tinggi kandungan Vitamin C melebihi dari yang terdapat dalam keluarga Limau (citrus).

Kelebihan pengambilan kordial Roselle ini ialah:

1. Anti penuaan.
2. Pencegah penyakit cardiavaskular.
3. Pencegahan Kanser
4. Demam panas/ selsema
5. Resdung (alergi) & Athma (lelah)
6. Stress @ sukar tidur (Insomnia)

Kismis Untuk Minda



Kismis memang senang nak dapat di mana-mana kedai , memang ramai yang tau penggunaan nya tapi kita tau tak tentang kismis dan khasiatnya ?

Kismis adalah buah anggur yang dikeringkan.
Penggunaan kismis (vitis vinifera) dalam pelbagai tradisi dan budaya mungkin berbeza di antara satu sama lain.

Namanya juga berbeza di antara pelbagai budaya dan bahasa.

Ia boleh dimakan mentah mahupun digunakan dalam masakan dan pembuatan kek.

Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya.

Ini menyebabkan buahnya mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaanya.
.

Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, di mana separuh darinya adalah fruktosa dan separuh lagi adalah glukosa. Kismis sangat tinggi kandungan antioksidannya berbanding buah prune dan aprikot.
Kismis telah lama digunakan sebagai sumber diet bagi mendapatkan asid lemak perlu dan tokoferol sebagai antioksidan.


Nama-nama bagi kismis:



Inggeris –> Grape seed / Raisin

Arab –> Zabib

Melayu –> Kismis

Saintifik/latin –> Vitis vinifera


Khasiat dan Kegunaan Kismis:


1. Melindungi hati.

2. Memperbaiki sirkulasi (termasuk bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam (bruise) dan kabur pandangan).

3. Melawaskan pembuangan air besar.

4. Memperbaiki tone dan keanjalan kulit

5. Membantu pelajar meningkatkan memori dan hafalan (tradisi perubatan Islam).

6. Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.


Kismis digunakan sebagai sumber diet bagi mendapatkan asid lemak dan tokoferol sebagai anti-oksidan. Kismis baik untuk hati, memperbaiki sirkulasi, melawas pembuangan, memperbaiki keanjalan kulit dan meningkatkan memori. Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah yang membekalkan oksigen ke otak.

Sabtu, Julai 11, 2009

HPA sebagai Hadiah Persahabatan Anda




Produk HPA juga boleh dijadikan hadiah , buah tangan, hamper hari raya , hantaran pertunangan atau perkahwinan







Hamper Makanan

1 - Radix Kopi (15 Sachet)
1 - Radix Kola (1.5 Liter)
1 - Radix Cookies (210 gram)
1 - Kismis Minda (250 gram)
1 - Kicap
1 - Sos Cili
1 - Rempah Kari
1 - Pembungkusan

Hamper Kegunaan Harian

1 - Wahdah
1 - Ubat gigi herba
1 - Berus gigi kasturi
1 - Orange Wash
1 - Bedak Talkum
1 - Sabun Susu Kambing
1 - Pembungkusan

Untuk Tempahan :
Hubungi 0136362564

Selasa, Julai 07, 2009

Ikan Masam Manis Alami




Bahan

1) 1 ekor Ikan (bawal/siakap)

2) 1/2 labu bawang besar

3) 1 biji Cili hijau dan cili merah

4) 1 sudu besar sos tomato HPA

5) 1/2 cawan air

6) 3 sudu besar perencah alami

7) Serbuk kunyit sedikit

8) Garam sedikit

9) Minyak untuk menggoreng

Cara

Pertama sekali, kelar ikan supaya mudah masak rata apabila digoreng.

Kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan garam. Perap seketika.

Panaskan minyak dan goreng ikan tadi hingga garing.

Sementara itu potong bulat bawang besar dan hiris nipis cili merah dan cili hijau.

Setelah ikan garing, asingkan dan toskan minyaknya.

Dengan menggunakan kuali yang sama, kurangkan sedikit minyak dan masukkan perencah alami.

Masukkan 1/2 cawan air

Masukkan bawang besar, kacau sebentar dan masukkan pula cili.

Kemudian, masukkan sos tomato .

Kacau hingga pecah minyak dan akhir sekali tuangkan sos keatas ikan tadi.

Hmmm....dah sedia untuk dihidang.

Selasa, Jun 30, 2009

Selingan jap...My Collection
















Khamis, Jun 18, 2009

Radix FLOAT












Bahan

1 gelas Radix Sarsi

2 sudu besar ais krim toyyibah perasa vanila ( kalau nak lebih aiskrim pun boleh)

Cara

Tuangkan Radix Sarsi kedalam gelas

Masukkan aiskrim toyibbah ke dalam gelas tadi

Sedap ?


Ahad, Jun 07, 2009

Ayam Goreng Radix

Bahan

1 ekor ayam organik HPA


2 biji putih telur sahaja


Tepung goreng RFC
1 kg minyak untuk deep-fry
Cara


1. Ayam dipotong ikut sesuai. Basuhkan dengan tepung .


2. Bilas bersih dan toskan sehingga kering.
3. Pukul sikit putih telur dan gaulkan dengan ayam.


4. Taburkan tepung goreng RFC pada ketulan ayam dan golekkan sekata.


5. Panaskan minyak dan masukkan ayam.


6. Goreng dengan api sederhana sehingga kuning keemasan. Balikkan ayam mengikut kesesuaian.
7. Bila dah masak, angkat dan toskan minyak dalam tapisan.


Cuba lah......

Salad Buah-Buahan Toyibbah


Bahan:


2 biji epal hijau


2 biji epal merah


2 biji mangga (yg masak tapi keras)


1 biji betik exotica
1 tin nenas kiub anggur merah dan hijau


kismis hitam dan kuning


3 cawan ice-cream Toyibbah perasa vanilla


Cara:


1. Potong dadu semua bahan yang besar.


2. Gaul rata bersama ice cream semua bahan2 ini.


3. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan


Enak nya di musim panas ni....


Kalau malas nak potong buah-buahan di atas beli aje fruit cocktail , tapi masukkan separuh je jus cocktail ....hmmmmm...memang sedap

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More