Isnin, Mei 16, 2011

Khas untuk ibu2 ....kuih tradisional yang cantik tertarik .... sedap dengan teh tarik

Nak share satu resepi yang jarang kita jumpe ....

LEPAT LIAT

 Bahan A:
200 gm gula merah
100 gm gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan - saya lebihkan untuk aroma

Bahan B:
500 gm tepung pulut
Daun pisang, secukupnya
Sedikit minyak, untuk lenser daun pisang
Bahan C - Inti:
1 biji kelapa parut putih
Sedikit garam

Cara Menyediakannya:
1. Satukan A, masak hingga gula larut, sejukkan.
2. Masukkan tepung pulut dalam mangkuk.
3. Tuang A sedikit demi sedikit hingga habis ke dalam tepung sambil digaul sebati (adunan ni memang lembik).
4. Gaul C.
5. Ambil sehelai daun pisang, lenserkan dengan sedikit minyak.  Letakkan anggaran 1 sudu besar adunan tepung (adunan akan merebak, jadi kena control sikit cara pegang).
6. Letakkan sedikit C ditengah-tengah adunan kemudian lipat kemas.
7. Bila siap semua, kukus selama lebih kurang 10 minit.
8. Hidangkan.

wannek memang pakar buat lepat liat ni ....

0 comments:

Catat Ulasan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More