Rabu, April 06, 2011

Resepi Hari ini ....

Dah lama tak update blog ni .... k trima lah resepi pilihan ..... resepi favourite ni



Puding Swiss Roll


Bahan-bahan nya ...

• 1 gulung swiss roll (perasa vanila)

• 1 tin buah campuran

• Beberapa kpg buah peach untuk hiasan

• 1 tin susu cair

• 1/2 gelas air

• 1 sudu teh esen vanila

• 3-4 sudu makan tepung kastard

• 2-3 sudu makan gula

Cara-cara nya ...

Potong swiss roll anggaran 1 in dan disusun didalam mangkuk besar. Tapiskan buah-buahan daripada airnya. Jiruskan air buah keatas swiss roll tadi. Lepas itu taburkan pula ½ tin buah-buahan keatas swiss roll tadi.

Untuk membuat kastard.....

Campurkan tepung kastard, gula, susu cair, air, esen vanila dan kacau diatas api yg kecil hingga bahan ini cukup masak dan berkilat.

Kemudian curahkan adunan kastard tadi kedalam mangkuk swiss roll tadi, taburkan pula ½ tin lagi baki buah dalam tin tadi keatas kastard. Kemudian susunkan buah peach mengikut citarasa anda. Sejukkan kedalam peti sejuk baru dihidangkan.

0 comments:

Catat Ulasan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More