Maaf lama tak update blog, beraya sakan....ha nak share 2 resepi yang saya masak untuk pagi raya..memang setiap pagi raya resepi ni dah jadi kelaziman
SAMBAL KACANG AYAM ORGANIK CEK YAM
Bahan-bahan:
3 ekor ayam
serbuk kunyit
3 senduk cili giling
garam
gula
asam jawa
sekati kacang tanah ( digoreng dan di tumbuk)
Minyak untuk menumis
Bahan A – di kisar halus
4 labu bawang besar
1 ½ labu bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
6 batang serai
Bahan B – di goreng tanpa minyak dan di tumbuk halus
2 ½ sudu besar jintan manis
2 ½ sudu besar jintan putih
Cara Memasak
1. Tumis bahan A + cili giling sehingga naik bau, masukkan gula sedikit
2. Masukkan air sedikit dan kacang tanah, biar mendidih
3. Masukkan ayam dan tambahkan air lagi jika terlalu pekat,asam jawa dan garam
4. Sedap di makan bersam ketupat atau nasi himpit.
DAGING PALEMBANG CEK YAM
Bahan-bahan
4 kilo daging organik
5 senduk cili giling (dikisar dengan belacan)
2 senduk belacan
gula
asam jawa
2 biji kelapa ( dibuat kerisik)
Minyak untuk menumis
1 botol kicap (cap kipas udang)
Bahan A – di kisar halus
10 labu bawang besar
1 ½ labu bawang putih
3 inci halia
2 inci lengkuas
8 batang serai
Cara Memasak
1. Daging di rebus (dlm pressure cooker lebih cepat) dan di potong tidak terlalu nipis. Air rebusan jangan dibuang.
2. Tumis bahan A + cili giling + belacan sehingga naik bau
3. Masukkan air daging , kicap, asam jawa dan biarkan mendidih sehingga agak pekat .
4. Masukkan daging dan akhir sekali kerisik.
5. Sedap di makan bersama ketupat atau nasi himpit.
1 comments:
sedap tau daging ni cicah dengan ketupat ....
Catat Ulasan