Rabu, September 30, 2009

Hidangan di pagi raya

Maaf lama tak update blog, beraya sakan....ha nak share 2 resepi yang saya masak untuk pagi raya..memang setiap pagi raya resepi ni dah jadi kelaziman

SAMBAL KACANG AYAM ORGANIK CEK YAM

Bahan-bahan:

3 ekor ayam
serbuk kunyit
3 senduk cili giling
garam
gula
asam jawa
sekati kacang tanah ( digoreng dan di tumbuk)
Minyak untuk menumis

Bahan A – di kisar halus

4 labu bawang besar
1 ½ labu bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
6 batang serai

Bahan B – di goreng tanpa minyak dan di tumbuk halus

2 ½ sudu besar jintan manis
2 ½ sudu besar jintan putih

Cara Memasak
1. Tumis bahan A + cili giling sehingga naik bau, masukkan gula sedikit
2. Masukkan air sedikit dan kacang tanah, biar mendidih
3. Masukkan ayam dan tambahkan air lagi jika terlalu pekat,asam jawa dan garam
4. Sedap di makan bersam ketupat atau nasi himpit.

DAGING PALEMBANG CEK YAM



Bahan-bahan

4 kilo daging organik
5 senduk cili giling (dikisar dengan belacan)
2 senduk belacan
gula
asam jawa
2 biji kelapa ( dibuat kerisik)
Minyak untuk menumis
1 botol kicap (cap kipas udang)

Bahan A – di kisar halus

10 labu bawang besar
1 ½ labu bawang putih
3 inci halia
2 inci lengkuas
8 batang serai

Cara Memasak
1. Daging di rebus (dlm pressure cooker lebih cepat) dan di potong tidak terlalu nipis. Air rebusan jangan dibuang.
2. Tumis bahan A + cili giling + belacan sehingga naik bau
3. Masukkan air daging , kicap, asam jawa dan biarkan mendidih sehingga agak pekat .
4. Masukkan daging dan akhir sekali kerisik.
5. Sedap di makan bersama ketupat atau nasi himpit.

1 comments:

nini berkata...

sedap tau daging ni cicah dengan ketupat ....

Catat Ulasan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More