Jumaat, Ogos 26, 2011
Selasa, Ogos 16, 2011
Jom cuba


Janji nak bagi resepi tuk berbuka tapi ....... : (
nak buat camna ... semua nya beli je
K takpe2 bagi resepi kuih raya je la ..... turun temurun from my mom
nak buat camna ... semua nya beli je
K takpe2 bagi resepi kuih raya je la ..... turun temurun from my mom
SAMPERIT KOKO
Bahan:
1 kati tepung ubi
8 oz gula icing
8 oz majerin
11/2 oz serbuk koko
3 biji telur
Cara:
Campurkan tepung ubi ,gula,koko dan ayak sekali dan gaul rata.
Masukkan majerin dan ratakan sehingga menjadi breadcrumbs (macam nak buat pastry)
Pukul telur dan masukkan kedalam adunan tepung tadi dan gaul sehingga menjadi doh.
Tekan dalam acuan samprit dan bakar .
Khamis, Ogos 04, 2011
Halallan Toyibbah ...


Mencari yang halal itu fardhu , jadi ibu-ibu, kakak-kakak, adik-adik dan semua tukang masak tak kira la dimana mereka berada ... pastikan bahan-bahan yang di gunakan adalah halal dan toyibbah ...halal lagi suci.
Semalam keluar berita produk masakan yang telah di sahkan mengandungi dna ???? , setelah puluhan tahun dan dah sebati dengan dalam badan baru la tahu ada kandungan ???? Astaghfirullahhal'azim.......tak tau nak kate ape lagi dah ... lu fikir la sendiri ....
Semalam keluar berita produk masakan yang telah di sahkan mengandungi dna ???? , setelah puluhan tahun dan dah sebati dengan dalam badan baru la tahu ada kandungan ???? Astaghfirullahhal'azim.......tak tau nak kate ape lagi dah ... lu fikir la sendiri ....
Rabu, Ogos 03, 2011
Salam Ramadhan


Dah lame beno tak update blog ni ye .... alamak da bersawang pun he he he....

Apa pun nak ucapkan ' SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA'
Semuga puasa kali ini lebih bermakna ....
nak cari resepi untuk berbuka ? ...tungguuuu......
Apa pun nak ucapkan ' SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA'
Semuga puasa kali ini lebih bermakna ....
nak cari resepi untuk berbuka ? ...tungguuuu......
Isnin, Mei 16, 2011
Khas untuk ibu2 ....kuih tradisional yang cantik tertarik .... sedap dengan teh tarik


Nak share satu resepi yang jarang kita jumpe ....
LEPAT LIAT
LEPAT LIAT
Bahan A:
200 gm gula merah
100 gm gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan - saya lebihkan untuk aroma
Bahan B:
500 gm tepung pulut
Daun pisang, secukupnya
Sedikit minyak, untuk lenser daun pisang
Bahan C - Inti:
1 biji kelapa parut putih
Sedikit garam
Cara Menyediakannya:
1. Satukan A, masak hingga gula larut, sejukkan.
2. Masukkan tepung pulut dalam mangkuk.
3. Tuang A sedikit demi sedikit hingga habis ke dalam tepung sambil digaul sebati (adunan ni memang lembik).
4. Gaul C.
5. Ambil sehelai daun pisang, lenserkan dengan sedikit minyak. Letakkan anggaran 1 sudu besar adunan tepung (adunan akan merebak, jadi kena control sikit cara pegang).
6. Letakkan sedikit C ditengah-tengah adunan kemudian lipat kemas.
7. Bila siap semua, kukus selama lebih kurang 10 minit.
8. Hidangkan.
wannek memang pakar buat lepat liat ni ....
Isnin, April 25, 2011
Jatuh Cinta Sekali Lagi ...


Teman memang dah lama jatuh cinta dgn barang antik ni ..... bila tgk blog kekawan yg ada barang antik ...huh ...jelesnya.. ni tgh nak cuba kumpul sikit2
Ni nak kongsi petua yg teman jumpa pasal brg antik ni...
Diantara Tips Koleksi Barang Antik
- Teliti sebelum membeli . Jangan beli je terus! Ingat, ada aneka koleksi barang yang benar-benar antik, ada barang repro (reproduksi) dan ada barang yang dibuat sedemikian rupa sehingga tampak sangat antik...dalam ertikata lain dapatkan yg ori gitu ...
- Cari maklumat sebelum membeli barang-barang antik itu.
- Menawar sebelum membeli. Teknik yang satu ini sangat diperlukan. Bila Anda sudah menentukan pilihan Anda, janganlah lupa menawar harga. Bukalah tawaran Anda dengan setengah harga dari harga aslinya. Terkadang penjual benda antik membuka harga dua kali lipat dari harga aslinya. Setelah itu barulah menaikkan harga sedikit demi sedikit hingga mendapatkan harga yang sesuai.
- Perhatikan kualiti barang. Barang antik yang murah belum tentu bagus kualitinya. Begitu juga sebaliknya, barang yang mahal belum tentu berkualiti.
- Bandingkan harga. Dalam memilih barang antik dan unik, Anda tak boleh terburu-buru untuk segera membeli barang antik tersebut. Carilah barang yang sama di tempat lain dan bandingkan harganya.
Rabu, April 06, 2011
Resepi Hari ini ....


Dah lama tak update blog ni .... k trima lah resepi pilihan ..... resepi favourite ni
Puding Swiss Roll
Bahan-bahan nya ...
• 1 gulung swiss roll (perasa vanila)
• 1 tin buah campuran
• Beberapa kpg buah peach untuk hiasan
• 1 tin susu cair
• 1/2 gelas air
• 1 sudu teh esen vanila
• 3-4 sudu makan tepung kastard
• 2-3 sudu makan gula
Cara-cara nya ...
Potong swiss roll anggaran 1 in dan disusun didalam mangkuk besar. Tapiskan buah-buahan daripada airnya. Jiruskan air buah keatas swiss roll tadi. Lepas itu taburkan pula ½ tin buah-buahan keatas swiss roll tadi.
Untuk membuat kastard.....
Campurkan tepung kastard, gula, susu cair, air, esen vanila dan kacau diatas api yg kecil hingga bahan ini cukup masak dan berkilat.
Kemudian curahkan adunan kastard tadi kedalam mangkuk swiss roll tadi, taburkan pula ½ tin lagi baki buah dalam tin tadi keatas kastard. Kemudian susunkan buah peach mengikut citarasa anda. Sejukkan kedalam peti sejuk baru dihidangkan.
Puding Swiss Roll
Bahan-bahan nya ...
• 1 gulung swiss roll (perasa vanila)
• 1 tin buah campuran
• Beberapa kpg buah peach untuk hiasan
• 1 tin susu cair
• 1/2 gelas air
• 1 sudu teh esen vanila
• 3-4 sudu makan tepung kastard
• 2-3 sudu makan gula
Cara-cara nya ...
Potong swiss roll anggaran 1 in dan disusun didalam mangkuk besar. Tapiskan buah-buahan daripada airnya. Jiruskan air buah keatas swiss roll tadi. Lepas itu taburkan pula ½ tin buah-buahan keatas swiss roll tadi.
Untuk membuat kastard.....
Campurkan tepung kastard, gula, susu cair, air, esen vanila dan kacau diatas api yg kecil hingga bahan ini cukup masak dan berkilat.
Kemudian curahkan adunan kastard tadi kedalam mangkuk swiss roll tadi, taburkan pula ½ tin lagi baki buah dalam tin tadi keatas kastard. Kemudian susunkan buah peach mengikut citarasa anda. Sejukkan kedalam peti sejuk baru dihidangkan.
Isnin, Mac 21, 2011
Delicious and mabeles !!!!!


I like cupcake !! tapi....nak makan ... uh tak boleh ...nanti bertambah beso pulak...so i love to see the deco.
Yg ni hasil dari my sis , Teha and Kauthar for my daughter engagement ... tq so much i love it ! sweet sangat2...
Rabu, Mac 09, 2011
Kenangan indah ....


ni gambar mak sedara sebelah mak teman , panggilan Wannek . Masa ni attend majlis kawen cucu dia so sempat le bergambo...
Bukan senang nak bergambo dgn dia ... ni la kenangan yang manis bersama Wannek...
Bukan senang nak bergambo dgn dia ... ni la kenangan yang manis bersama Wannek...
Jumaat, Mac 04, 2011
Pelbagai tart


Yang ni utk tayangan je....dari hasil kelas tart yang anak sedara attend , we all jadi tester he he he
Ermmm...delicious and marveles ...
Biskut tradisi famili ....


Eh ..kan raya lambat lg? ..... tiba2 ada biskut raya. Tapi ...biskut ni tak mesti je tuk raya kan...tuk hantaran pun bole....
BISKUT PALA
Bahan:
1 biji telur ayam
12 oz tepung gandum
6 oz mentega
5 oz gula halus
1 peket halwa buah pala (di cincang halus)
Cara:
Gaul mentega dan gula, pecahkan telur,masukkan halwa buah pala dan akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Ambil sedikit adunan tadi dan di bentukkan memanjang dan di bungkus dengan plastik dan di simpan kedalam peti sejuk ditempat yang beku.
Apabila hendak dibakar ,keluarkan adunan tadi dan di potong lebih kurang 0.2 inci tebal nya dan dibakar.
Isnin, Februari 07, 2011
ABC Batu Laut


Ni la ABC dari Batu Laut murah je mmm.....sedap lak tu...
Tiap kali blk kampung mesti pekena ni...anak2 cukup suka...
Ahad, Januari 23, 2011
Bengkel Masakan....


Semalam buat bengkel masakan kat rumah my sister ... nak test resepi dari kawan-kawan dari internet. 5 resepi sekaligus !!! enjoy makan sampai dah tak larat nak habiskan...so masing2 tapau la...
Ni salah satu resepi untuk bengkel semalam
ROTI BERINTI SPESEL
Bahannya:
· Serbuk roti
· Telur
· Mayonis
· Cream cheese
· Lada sulah / lada hitam
· Ayam
· Bawang Besar hiris
· Cili Benggala potong dadu
· Daun salad
· Roti Gardenia jgn lupa..
Roti:
1. Lapiskan dua roti
2. Gelekkan dgn kayu penggelek sampai nipis.. tak der penggelek botol sos pon boleh..
3. Gunakan Acuan bulat (kalau ikut gmbr deme guna tutup thermos, tin pon boleh) utk memotong roti..
4. Celupkan dlm telur n serbuk roti n gorengkan hingga kuning keemasan. Confirm akan menggelembung.
5. Toskan.
Inti
1. Tumiskan bawang
2. Masukkan cili benggala
3. Masukkan ayam n lada sulah/lada hitam
4. Masukkan mayonis & Cream cheese
5. Kacau2.. rasa.. kalu tak cukup garam tambah lah yer..
Cara hidang:
1. Potong 2 roti yg telah digoreng (guna gunting cantik sikit)
2. Letakkan daun salad
3. Masukkan inti yg siap dimasak
Jeng,jeng,jeng,jeng,jeng .....jeng,jeng
Ni salah satu resepi untuk bengkel semalam
ROTI BERINTI SPESEL
Bahannya:
· Serbuk roti
· Telur
· Mayonis
· Cream cheese
· Lada sulah / lada hitam
· Ayam
· Bawang Besar hiris
· Cili Benggala potong dadu
· Daun salad
· Roti Gardenia jgn lupa..
Roti:
1. Lapiskan dua roti
2. Gelekkan dgn kayu penggelek sampai nipis.. tak der penggelek botol sos pon boleh..
3. Gunakan Acuan bulat (kalau ikut gmbr deme guna tutup thermos, tin pon boleh) utk memotong roti..
4. Celupkan dlm telur n serbuk roti n gorengkan hingga kuning keemasan. Confirm akan menggelembung.
5. Toskan.
Inti
1. Tumiskan bawang
2. Masukkan cili benggala
3. Masukkan ayam n lada sulah/lada hitam
4. Masukkan mayonis & Cream cheese
5. Kacau2.. rasa.. kalu tak cukup garam tambah lah yer..
Cara hidang:
1. Potong 2 roti yg telah digoreng (guna gunting cantik sikit)
2. Letakkan daun salad
3. Masukkan inti yg siap dimasak
Jeng,jeng,jeng,jeng,jeng .....jeng,jeng
Khamis, Disember 30, 2010
Sabtu, Disember 18, 2010
Musim Hujan ....


Hujan-hujan best duduk kat rumah pastu di hidangkan dgn apam balik dan kopi O ...mmm...mmm ...mmuah ...
Bahan-bahan:
APAM BALIK
Bahan-bahan:
2 cawan tepung naik sendiri } diayak
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar (ganti dgn air biasa pun boleh tapi kureng skit lah rasanya nanti)
1/2 sudu kecil baking powder
1 cawan kacang tanah yg telah digoreng } dimesin - untuk ditabur
1 tin jagung krim - untuk ditabur
1 cawan gula - untuk ditabur
sedikit mentega
Cara membuat:
Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning.
Pukul lagi hingga sebati. Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel.
Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup).
Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega.
Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua.