Isnin, April 25, 2011

Jatuh Cinta Sekali Lagi ...

Teman memang dah lama jatuh cinta dgn  barang antik  ni ..... bila tgk blog kekawan yg ada barang antik ...huh ...jelesnya.. ni tgh nak cuba kumpul sikit2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ni nak kongsi petua yg teman jumpa pasal brg antik ni...

 
Diantara Tips Koleksi Barang Antik

 

 
  1.  Teliti sebelum membeli . Jangan beli je terus! Ingat, ada aneka koleksi barang yang benar-benar antik, ada barang repro (reproduksi) dan ada barang yang dibuat sedemikian rupa sehingga tampak sangat antik...dalam ertikata lain dapatkan yg ori gitu ...
  2. Cari maklumat sebelum membeli barang-barang antik itu.
  3. Menawar sebelum membeli. Teknik yang satu ini sangat diperlukan. Bila Anda sudah menentukan pilihan Anda, janganlah lupa menawar harga. Bukalah tawaran Anda dengan setengah harga dari harga aslinya. Terkadang penjual benda antik membuka harga dua kali lipat dari harga aslinya. Setelah itu barulah menaikkan harga sedikit demi sedikit hingga mendapatkan harga yang sesuai. 
  4. Perhatikan kualiti barang. Barang antik yang murah belum tentu bagus kualitinya. Begitu juga sebaliknya, barang yang mahal belum tentu berkualiti.
  5. Bandingkan harga. Dalam memilih barang antik dan unik, Anda tak boleh terburu-buru untuk segera membeli barang antik tersebut. Carilah barang yang sama di tempat lain dan bandingkan harganya. 
  

Rabu, April 06, 2011

Resepi Hari ini ....

Dah lama tak update blog ni .... k trima lah resepi pilihan ..... resepi favourite niPuding Swiss Roll


Bahan-bahan nya ...

• 1 gulung swiss roll (perasa vanila)

• 1 tin buah campuran

• Beberapa kpg buah peach untuk hiasan

• 1 tin susu cair

• 1/2 gelas air

• 1 sudu teh esen vanila

• 3-4 sudu makan tepung kastard

• 2-3 sudu makan gula

Cara-cara nya ...

Potong swiss roll anggaran 1 in dan disusun didalam mangkuk besar. Tapiskan buah-buahan daripada airnya. Jiruskan air buah keatas swiss roll tadi. Lepas itu taburkan pula ½ tin buah-buahan keatas swiss roll tadi.

Untuk membuat kastard.....

Campurkan tepung kastard, gula, susu cair, air, esen vanila dan kacau diatas api yg kecil hingga bahan ini cukup masak dan berkilat.

Kemudian curahkan adunan kastard tadi kedalam mangkuk swiss roll tadi, taburkan pula ½ tin lagi baki buah dalam tin tadi keatas kastard. Kemudian susunkan buah peach mengikut citarasa anda. Sejukkan kedalam peti sejuk baru dihidangkan.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More